Depresjon er en tilstand som er karakterisert ved senket stemningsleie, interesse- og gledesløshet og energitap eller økt trettbarhet. Andre symptomer kan være skyldfølelse eller dårlig samvittighet, mindreverdighetstanker eller nedsatt selvtillit, selvmordstanker, konsentrasjonsvansker, psykomotoriske forstyrrelser (rastløshet, uro eller treghet), søvnforstyrrelser, nedsatt appetitt eller vekttap.
Depresjon kan utløses av stressende hendelser som samlivsbrudd, dødsfall i familien eller økonomiske problemer. Den kan også være forårsaket av sosial isolasjon, som mangel på venner eller familie i nærheten. En vanskelig barndom kan gjøre deg sårbar for episoder med depresjon.


Behandling av depresjon innebærer å behandle den aktuelle depresjonen, men også tiltak for å forhindre senere episoder med depresjoner. Psykologisk behandling er det viktigste elementet i behandlingen. Kognitiv atferdsterapi brukes mest, og er godt dokumentert i vitenskapelig litteratur til å ha god effekt. Terapien innebærer å identifisere såkalte automatiske negative tanker og tankestrukturer, som i stor grad er det depresjonen dreier seg om. Disse tankene prøver man så å bearbeide og endre i positiv retning. Hente frem positiv aktivitet er også et viktig element i behandlingen. Antidepressiva kan fungere godt for mange og skrives ut etter nøye vurdering i samråd med klienten.

I Suento helse har vi en sammensatt behandlingstilnærming for å behandle depressive lidelser. Etter en grundig kartlegging vil behandlingen tilpasses den enkelte. I grove trekk vil behandlingen bestå av terapeutiske intervensjoner med hovedvekt på kognitiv adferdsterapi. Vi vil også ta høyde for somatiske forhold som kan spille inn og løpende vurdere indikasjon for antidepressiva. I alle tilfeller vil behandlingen vektlegge forebygging av nye depressive episoder.